Lampionnen van Lanzhou is van de bekende Nederlandse uitgever White Goblin Games. Dit spel kan met zowel 2, 3 of 4 spelers gespeeld worden. Iedereen probeert zoveel mogelijk lampionnen te verzamelen en daarmee natuurlijk de meeste punten te verdienen om het spel te winnen.

In het begin van het spel krijgt iedereen 3 tegels in zijn hand. Als een speler aan de beurt is kan hij kiezen welke tegel hij aan de andere tegels op de tafel aansluit. Niet alleen de speler zelf, maar ook al zijn medespelers krijgen door deze actie lampionkaarten in bepaalde kleuren uit de voorraad.

Aan het eind vul je je hand waar aan tot 3 tegels, er worden 8 ronden gespeeld, totdat de tegels op zijn en iedereen ook de laatste tegel uit zijn hand heeft gespeeld.

Maar let op. Alleen aan het begin van je beurt ga je eerst verzamelde lampionnen voor puntenkaarten inwisselen. Heb je 12 of meer lampionnen voor je open op tafel liggen ben je dit zelfs verplicht. Puntenkaarten verdien je door een set van 4 dezelfde kleur lampionnen in te leveren, of 3 setjes van 2 kleuren, of misschien heb je van alle 7 kleuren een lampionnenkaart? Wie het eerst zo’n set inlevert heeft de meeste punten, de setjes worden in de loop van het spel minder waard.

Dit lijkt allemaal heel simpel, maar er zijn nog wat dingen waar je rekening mee moet houden.

Dus niet alleen in je eigen beurt kun je lampionnen verzamelen. Maar let op, als de voorraad van een bepaalde kleur op is, krijg je niets. Je kunt dit dus ook bewust uitzoeken om je tegenstanders dwars te zitten.

Leg je een tegel aan met een afbeelding erop, of leg je jou tegel naast een tegel met een plaatje, kan je en klein rond lampionfiche ontvangen. Met 2 zulke fiches kan je een lampionkaart naar keuze ruilen voor een andere kleur lampionkaart, mits deze in de voorraad aanwezig.

Aan het eind van het spel als alle tegels zijn gespeeld krijgen alle spelers nog 1 kans om de gespaarde lampionnen voor puntenkaarten om te zetten en dan volgt de eindtelling.

Conclusie

Lampionnen van Lanzhou is een zeer kleurrijk vermakelijk spel, waarbij een mooie zee aan lampionnen op tafel wordt gebouwd. Je zit elkaar niet heel erg dwars, maar probeer je wel je tegenstanders voor te zijn. Probeer snel puntenkaarten te verkrijgen, hoe meer punten daar te verdienen zijn. In een half uurtje speel je het spel en het smaakt meteen naar meer.

Auteur: Christopher Chung

Uitgever: White Goblin Games

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speelduur: 30 minuten

14.png