Tamara Bakker

Muiterij op De lekkende Hollander. Winnen de kapiteinsgetrouwen of winnen de muiters?

In Intrigo: Muiters van de Zeven Zeeën heeft elke speler een rol, waarbij hij ofwel behoort tot de kapiteinsgetrouwen ofwel tot de muiters. Niemand weet wie de kapiteinsgetrouwen zijn. De admiraal weet wel wie samen met hem de muiters zijn. De enige open rol is die van de kapitein.

In de avondfase doet iedereen de ogen dicht. De admiraal wijst één van de muiters aan. De spelleider tikt deze muiter aan en de muiter tikt degene aan die hij wil elimineren. Dit leidt tot hilarische taferelen bij krakende vloeren en piepende stoelen. De spelers zullen allemaal goed luisteren of ze hints kunnen horen.

In de dagfase heeft iedereen de ogen open en discussiëren de spelers over de gebeurtenissen van de avond. Wie heeft er wat gehoord? Wie heeft er vermoedens over wie? Aan het einde van de dagfase wordt er gestemd over het elimineren van één van de spelers. De meeste stemmen gelden en de kapitein mag een stemadvies geven.

De eliminaties gaan door totdat de lijfwacht van de kapitein is geëlimineerd of totdat alle muiters zijn geëlimineerd.

Weerwolven
De spelregels klinken als een kloon van de Weerwolven van Wakkerdam. Toch heeft dit spel meer in zich. Het feit dat de muiters van elkaar niet weten dat ze muiter zijn, kan leiden tot allerlei seinsignalen overdag. Verder weet de kapitein niet wie zijn lijfwacht is en ook dat leidt tot seinen overdag.

De rollen in het spel zijn zorgvuldig uitgewerkt. Mijn favoriet is de dronkaard. Deze is kapiteinsgetrouw, maar snapt het stemadvies van de kapitein niet en stemt daarom altijd anders dan de kapitein. Het spel wordt extra leuk als de spelleider het spel sappig weet te leiden. Om dit intrigespel enige structuur te geven, is het belangrijk dat de kapitein ook echt de leiding neemt. 

Pluspunten:  Liegen en bedriegen, leuk!
Minpunten:  Geschikte spelleider en kapitein nodig
Waardering: 7
Auteur: Dominic de Graaf en Matthijs Kramer
Uitgever: Alterego Games
Aantal spelers: 7-20
Speelduur: 45 minuten
BGG: link

Deze recensie is eerder in Spel! gepubliceerd.

16.png