emo Spelavondverslag woensdag 21 oktober 2015 (Phoenix071)

More
3 years 1 month ago #1

We waren in Leiden vanavond met 15 spelers. Ik heb o.a. de volgende spellen op tafel zien liggen: Signorie, Churchill, Tiny Epic Kingdoms, Among Nobles, Council of Four, Exoplanets en Abbluxxen.

Ikzelf begon de avond met Among Nobles, samen met Paul, Jeroen K en Wilberd. Dit spel is bij echt een nieuwe favoriet. Je begin het spel met een stamvader en moeder en moet vervolgens proberen om met de volgende generaties niet alleen je familie door te laten gaan, maar ook punten te verdienen. De personages hebben 4 verschillende kleuren, die voor een specialisatie in een bepaalde actie staan, maar ook gezien kunnen worden als genetische trekken. Zo kan een rood/groen Koppel dus geen gele of blauwe kinderen krijgen. Acties die er zijn, zijn je legers in een provincie zetten om daar inkomsten van te krijgen (geld of punten), punten nemen, geld nemen, een intrigue actie (allemaal verschillend) of een van je zonen laten trouwen.

Je beginkoppel heeft twee kleuren en de vrouw ligt onder de man, zodat alleen haar acties nog zichtbaar zijn. Deze zijn meestal kinderen krijgen. Wat dat betreft is dit spel best wel verkeerd en niet vrouwvriendelijk, maar wel gezien de periode waarin het speelt, klopt het wel. Wat niet helemaal klopt is de familie lijnen die af en toe gevormd worden. Zo trouwde vanavond bij mij Edward VI van Engeland met zijn moeder Jane Seymour.. oops. Ach ja. :whistle:

En ja, die kinderen. Die krijg je bij de acties, zo lang ze voorradig zijn in jouw kleur en in het geval van zonen, je geld hebt. Voor dochters betaal je niets, zonen moet je 1 geld betalen voor de opleiding. Je dochters ben je ook binnen no time kwijt aan de trouwlustige zonen van je medespelers. Je krijgt er wel 2 punten voor en soms een leuke extra bonus, waardoor je ook wel wilt dat je dochters trouwen. De uitspraken van: ik heb hier nog een dochter voor je, die van mij is leuker, zijn niet van de lucht. Zo fout! :P

Wat dat betreft zijn zonen beter, want die kunnen allerlei leuke acties doen. Bovendien zorgen die door te trouwen en kinderen te krijgen voor de volgende generatie. Om meer keuze te hebben voor de kinderen, de volgende generatie, wil je verschillende kleuren hebben. Hoewel een paar van dezelfde kleur wel heel sterk kan zijn. Maar het is lastig voor hen om kinderen te krijgen. Dat kan soms een probleem zijn bij de generatie wisselingen. Er zitten 3 generatiewisselingen in het spel. De laatste als het spel geeindigd is. Je kan tijdens het spel maar 3 generaties hebben en bij de wissel gaat je oudste generatie dood. In sommige gevallen raak je daardoor bepaalde acties kwijt, die je dan moet inhuren voor 2 geld.. In het slechtste geval hou je niemand meer over van je familie. :( .

Dit overkwam mij dus vanavond. Het ging best goed, de punten liepen lekker binnen. Maar ik had even niet goed opgelet bij de tweede generatie. En mijn medespelers vonden dat ik veel te veel punten binnenhaalde. Wilberd en Jeroen K. zagen hun kans schoon en haalden de laatste zonen die ik nog wel kon krijgen weg. Bij de 2e generatie wissel had ik dus geen zoons om de familie door te zetten. Bovendien hadden alle drie mijn tegenspelers hun best gedaan om al mijn dochters te trouwen, dus ik had niemand meer over in de famillie. Familie uitgestorven.. oops! :S Dank je wel, he jongens! :blink:

Gelukkig is er een regel in het spel voor deze situatie. Je krijgt een van de nieuwe mannelijke karakters die gedraaid konden worden en die wordt de nieuwe stamvader. Mijn rood/geel/groene familie stierf in zijn geheel en ik kreeg een nieuw blauw echtpaar. Wat dus alleen maar blauwe kinderen kon krijgen. Bovendien had ik geen geld meer en geen trouwactie. En ik kon ook niets inhuren. Een gelukje bij het ongeluk was dat mijn nieuwe blauwe Koppel wel goed punten kon verdienen, toch nog 10 in totaal. Maar behalve punten binnenhalen, kon ik niets meer. Ik had nog even de hoop om nog een zoon binnen te halen en deed daarom een actie die me een geld gaf en twee punten minder. Grote vergissing: die twee punten kostte mij de overwinning. Paul en ik hadden allebei 52 punten en hij had net 1 geld meer. En om het volledig te maken stierf mij nieuwe familie ook weer uit. :oops: Gelukkig was het spel toen wel ten einde.

Jeroen K. ging naar huis en Exoplanets kwam op tafel. Ditmaal samen met Paul en Wilberd. Bij dit spel moet je leven creeëren op planeten in een soort van zonnestelsel. Je krijgt maar 5 beurten in totaal, dus je moet goed nadenken wat je doet. Het is dus niet zo’n lang spel, maar toch strategisch genoeg . In je beurt moet je eerst een nieuwe planeet plaatsen. Je krijgt daar inkomsten van (energie, lucht of water). Daarnaast krijg je nog een energie van de zon. Om leven te maken, moet je die grondstoffen gebruiken. De ene planeet heeft meer grondstoffen nodig dan de andere. Daarnaast kan je ook een soort (een species) creeëren op een planeet. Die is meer punten waard en al het andere leven wordt dan van de planeet afgegooid. Je krijgt er wel grondstoffen voor terug.

Aan het begin van het spel krijg je ook schijfjes met doelen. Die kan je uitvoeren en zo punten mee verdienen. Maar je kan ze ook onder planeten schuiven om hun effecten te gebruiken. Op die manier kan je anderen minpunten aansmeren, jezelf pluspunten geven. Of ervoor zorgen dat er meer grondstoffen betaald moeten worden om leven te creeren op die planeet, laat staan een soort te maken.

Nadat Paul in het vorige spel had samengezworen met de andere heren, maakte hij het mij dit spel weer erg moeilijk. In een beurt wist hij 3 van zijn doelen te halen en daarnaast ervoor te zorgen dat ik opeens veel meer grondstoffen (lucht) nodig had om mijn soorten te creeeren en mijn doelen te halen. Kansloos! :S In de laatste ronde wist ik gelukkig toch nog een van mijn doelen te realiseren, maar het kostte erg veel moeite. Ook Wilberd was direct uitgeschakeld.

Winnaar: Paul met 1 punt. Hoewel dat dus eigenlijk niet klopt, omdat we de telling verkeerd hebben gedaan. Er was een vraag of de extra grondstoffen die je bij planeten legt, ook meetellen met de punten. Nee dus, die maken het alleen maar moeilijker om daar leven te creeeren. Ze tellen NIET mee voor de punten. Dus het verschil tussen Paul en mijzelf in puten was waarschijnlijk veel groter.
.
Hierna gingen er velen naar huis, maar om half 12 kon er nog wel een potje Abbluxxen vanaf met Floris, Jeroen U en Peter. Peter legde in het eerste potje al snel een setje van 7 kaarten neer, die ik prompt van hem jatte :evil:. Daar was hij niet blij mee. Maar het was Floris die dat potje met de winst ervan door ging. De tweede ronde ging ook naar Floris, die ondertussen ver voorstond. Peter had echt geen geluk met zijn kaarten, die continue weg werden gehaald. Uiteindelijk wist Jeroen U. de laatste ronde uit te maken en Floris bijna minpunten te bezorgen. Hierdoor kon ik net nog Floris voorbij in de eindscore. Dank je Jeroen. ;)

Hierna was het tijd om af te sluiten. Toch nog iets gewonnen. Het was in ieder geval gezellig.

Last Edit: 3 years 1 month ago by Saskia.

Please Inloggen or Create an account to join the conversation.

More
3 years 1 month ago #2

Mijn vingers begonnen te jeuken terwijl ik je verslag las.
Goede reclame voor beide spellen!
Ik kijk al uit naar de speldag!

Please Inloggen or Create an account to join the conversation.

More
3 years 1 month ago #3

Leuk verslag. ook precies dezelfde spellen die je de dag ervoor in capelle ook gespeeld had (among nobles en exoplanets). zijn allebei aardige spellen, alhoewel ik niet zeker ben van de "geluks" factor in exoplanets. en dan bedoel ik de "doelen".

Please Inloggen or Create an account to join the conversation.

More
3 years 1 month ago #4

Hmpf ik heb Among Nobles als cadeautje uit Essen meegenomen voor een vriendin, die we een paar jaar geleden Helvetia hebben gegeven. Leek me een leuke upgrade in thema. Maar als ik Saskia's relaas lees, kan ik misschien beter een set huisregels gaan meegeven. Niet te geloven: "vrouwen liggen onder de mannen" en jongens kunnen leuke acties doen... arrrghhh.

Please Inloggen or Create an account to join the conversation.

More
3 years 1 month ago #5

Ik begrijp wat je bedoelt, Gabriel. Zelfs de makers hebben toegegeven dat dit deel niet zo vrouwvriendelijk is. Maar historisch gezien waren de vrouwen inderdaad ondergeschikt. Er zaten overigens twee vrouwen in het ontwikkelingsteam van dit spel, dus ze hebben aardig wat discussies hietover gehad ;-). Dat vertelden ze ons.

Met de vrouwen liggen onder, bedoel ik, de kaart van de vrouw ligt onder die van de man, waardoor hun foto en tekst wordt afgedekt. Haar acties worden toegevoegd aan de acties van de man/het getrouwde koppel.

Als je dit in het historische perspectief ziet, is het niet zo erg. Het is echt een leuk spel.

Ik ben zelf ook niet van vrouwonvriendelijke zaken ;-).

Please Inloggen or Create an account to join the conversation.

More
3 years 1 month ago #6

Evert-Jan, inderdaad, het waren dezelfde spellen. Toevallig eigenlijk.
Wat Exoplanets betreft, die geluksfactor valt wel mee. Het blijkt dat je een doel maar een keer kan claimen, i.p.v. twee keer zoals ik deed. Dat weet ik pas sinds gisteren. Je leert zo elke keer weer wat bij. Verder hadden wij de telling in ieder geval wel goed gedaan op dinsdag, woensdag dus niet.

Please Inloggen or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.188 seconds
12.png